Till minne av Göran Högberg (1948-2019).

Ett gulsvart löparhjärta har slutat slå

Göran kom att personifiera det som gjorde Enhörna IF till Sveriges bästa långlöparklubb under 70- och 80 talet. Göran var envis, målmedveten och fin person som var en fantastisk klubbkamrat. Göran var oerhört framgångsrik och sprang hem otroliga 29 SM medaljer varav 11 var guld! Han representerade även såväl Enhörna som Sverige internationellt under många tävlingar, bl a OS i Moskva 1980. Sin sista individuella SM medalj tog Göran 1990 genom ett silver i Terräng SM på 12000m. Året därpå blev det ett lagsilver i Terräng SM. En fantastisk löparkarriär var då till ända. Göran är en av dem som främst varit med och satt Enhörna IF:s namn på den svenska idrottskartan och har betytt oerhört mycket för föreningen och dess löparsektion.

Göran kom till EIF 1973, innan det tävlade han för Brännans IF. Göran var under 70-talets första hälft och mitt, en mycket framgångsrik banlöpare (5000/10000m) men kom senare att fokusera på terräng-och maratonlöpning. Här fortsatte framgångarna och en prestation som sticker ut lite extra är 1987 då Göran blev svensk mästare i maratonlöpning genom att på ett mycket imponerande sätt komma in som tvåa i Stockholm marathon, strax efter segraren Kevin Forster från England, på den fenomenala tiden 2.13.58. Förutom fantastiska individuella prestationer nådde Göran stora framgångar med EIF i lagtävlingar och stafetter. Att tillsammans med andra tävla i lagtävlingar var något som låg Göran varmt om hjärtat och Göran uppskattades mycket av sina lagkamrater och lagledare. Oavsett om det var på träning eller tävling var Göran alltid en förebild för övriga.

Göran var känd för att springa mycket. Det var inte ovanligt att han under veckor kom upp i 25 mils löpning. Göran sprang från hemmet i Rönninge till arbetet som idrottslärare på Blombackaskolan i Södertälje och sen tillbaka hem när arbetsdagen var över. Det var heller inte ovanligt att han under lunchrasten även hann med ett styrketräningspass. Många är de södertäljeelever som haft Göran i idrott. Han beskrivs som omtyckt och noggrann. Han tyckte mycket om att nyttja naturen i området kring skolan och inte enbart bedriva lektionerna i gymnastiksalen. Detta resulterade i en hel del konditionsträning utomhus, vilket kunde vara en utmaning för många under höst och vintermånaderna, men i det långa loppet visade det sig vara något som resulterade i god kondition hos Blombackaskolans elever, vilka många senare blev väldigt framgångsrika idrottare inom olika idrotter i Södertälje.

Många är vi som idag sörjer Görans bortgång, men minnet av Göran som person och idrottare kommer leva kvar länge. Enhörna IF vill framföra sina kondoleanser till Görans hustru Susanne och deras barn Eva-Lotta, Josefin och Viktor. Göran är saknad, men lever vidare genom den person han var och det han bidrog med som make, far, vän, lärare och klubbkamrat. Vila i frid Göran Högberg.

Enhörna IF, genom Henrik Kvarnlöt Löparsektionen